Indieforfatterseminar

Indieforfatterseminar – Smak på det ordet!

Og bare for å si det, skriver du og er seriøs om oppgaven, da skal du bite deg merke i det.

Helst bør du melde deg inn i gruppa indieforfatterforum på facebook – sporenstreks! Hvis ikke, kommer bokrevolusjonen å gå deg hus forbi, og det eneste du kommer til å merke er en svak risting i undergrunnen idet toget forlater perrongen; uten deg. Dette tør jeg å vedde på er Norges neste store fagmiljø innen forlag og forfatterskap. Så spørsmålet er: Hvor seriøs er du i din satsing som (indie)forfatter, og har du virkelig råd å hoppe over neste seminar?

Forfatterseminar Nationalbiblioteket 2018 | Anne Bolstad og Kristin Over-Rein | Foto: Rolf Mollvik
Anne Bolstad og Kristin Over-Rein åpner indieforfatterseminaret

Påfyll av kunnskap

Dette er kanskje det seminaret hvor jeg har hatt størst utbytte av, i påfyll av kunnskap, i Norge. Det er ingen tvil. Vi har mange dyktige, små fagmiljøer, og noen av dem krysser innom forfatterskap og bokbransjen, selv om ikke forfatterskap er deres hovedrolle, men de gir garantert et løft til indieforfattermiljøet.

«Kunstgjødsel»

Første gangen jeg leste at «kunstgjødsel» skulle delta på seminaret, må jeg innrømme at jeg tenkte på kunstgjødsel i ordets rette forstand, altså en kjemisk fremstilt plantenæring og Norsk Hydro. Men jaggu er det ikke en bedrift i Porsgrunn også, som driver på med å gjødsle kunst og kultur. Linda Cecilie Furulund som driver «Kunsgjødsel» er dyktig og et mulig kommende orakel. Hun vet mye om å finne penger til skriveprosjekter, være seg sakprosa eller annet. En prat med dama kan lønne seg – i bokstavelig forstand.

Forfatterseminar Nationalbiblioteket 2018 | Lina Cecilie Furulund fra Kunstgjødsel | Foto: Rolf Mollvik
Lina Cecilie Furulund fra Kunstgjødsel

Merkevarebygging

Det er tid for merkevarebygging med Anniken Fjelberg. Wow! Her snakker vi om fingerspitzengefühl. Hun leker seg gjennom forelesningen som varm kniv i smør. Det er en fryd. Man må nesten be henne stoppe, om ikke annet for et sekund, slik at kunnskapen hun besitter får tid til å slå rot i et halvgammelt hode.

Forfatterseminar Nationalbiblioteket 2018 | Anniken Fjelberg | Foto: Rolf Mollvik
Anniken Fjelberg

Foredrag og manushjelp

Etter pausen var det Jørgen Moltubak som var på scenen. Litteraturviter og lektor. Han driver med å guide folk i riktig retning, med kurs, foredrag og manushjelp. Det han viste i sin presentasjon var meget bra. Han er litt mer enn bare dyktig. Han er litt nerdete – og slike kan jeg like. Samtidig er han en farlig mann. Det kan lett misforstås. Jeg er overhodet ikke redd for vitskap og kunnskap. Jeg er redd for meg selv. Mannen inngir respekt! Hva kunne han finne på å si om jeg klarte å «lure» ham inn i min hule for å lese noe av min tekst? Jeg kan formelig kjenne pirringen og den halvfordøyde forventningen av skuffelse skyte meg hjertet; don’t quit your day job! (Joda, mange har lest hva jeg har skrevet, men ikke herr Moltubak!)

Forfatterseminar Nationalbiblioteket 2018 | Jørgen Moltubak | Foto: Rolf Mollvik
Jørgen Moltubak

«Æ e egentli ikke så interessert i melodi Grand Prix…»

Konferansier på paneldebatten var Per Sundnes, selveste Melodi-Grand-Prix-generalen. «Æ e egentli ikke så interessert i melodi Grand Prix», og det sier han nå? Er ikke det litt seint? Per Sundnes kler rollen som konferansier – og meningsytrer, slik vi er vant til å se ham i ulike roller fra TV. Panelet er satt sammen av helt riktige folk:

Forfatterseminar Nationalbiblioteket 2018 | Paneldebatt | Foto: Rolf Mollvik
Fra venstre:
Per Sundnes (Konferansiér)
Linn Tesli Lønaas – forfatter og en STOR kapasitet innenfor indiemiljøet i Norge.
Myriam H. Bjerkli – også et allsidig menneske med stor arbeidskapasitet, forfatter og forlegger og et dyktig fagmenneske.
Ann Hilde Bolstad – en dyktig barnebokforfatter, og jeg venter å se mer av henne i tiden fremover – på indieforfattersiden. «Welcome to the indieworld, we have cookies!» sier jeg bare.
Arne Berggren – et multitalent med svart humor. En mann som kunne når som helst stille på en scene og levere et bejublet stand-up show. Selv om han ikke er en komiker. Jeg nevnte multitalent, gjorde jeg ikke?
Det hele ble avsluttet med Pedersen og Svingen, et radarpar som er dyktig på å latterliggjøre seg selv, på en positiv og morsom måte. De beskriver alt det de gjør med snerten humor, og burde være et innslag på enhver hagefest.

Godt, men kort!

Jeg skulle ønske dette seminaret var bra mye lengre. For her er det mye å hente. Excuse my french – men dette er nesten som en hyrdestund: «Er vi ferdig nå?! Allerede?!» Det burde være rom for mange fler timer.
Kristin Over-Rein er en av de mest dyktigste jeg vet om. Hun er en gründer med stor «G», og hun har teft om hva som kan fungere, selv om jeg har en følelse at hun sliter med det samme som oss andre inn i mellom, nemlig mye moro og alt for lite tid, og en smule prøving og feiling. Det hun og teamet har bygd opp rundt seg, er noe så unikt som en samlende «kunnskapspark» for et skrivende folk.
Vi går spennende tider i møte, og mye bra og viktig har skjedd i 2018. Deriblant stiftinga av Forfatterforbundet.
Og her er det begrepet «samlende» som er viktig. Siste gang det skjedde, om jeg ikke husker feil – og da kunne jeg dessverre ikke delta, var da Harald Hårfagre samla Norge til ett rike.


Artikkelen er også publisert på indieforfatterforum på facebook
Footer top grey line 960x15
Footer end 960x10
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram